Nihat YASA
yasanihat@hotmail.com
ÇANAKKALE SAVAŞI VE KURUCAŞİLELİLER
17/03/2013

Yarın 18 Mart,yani Emperyalist güçlerin yani Birleşik Krallık(İngiltere) ve Fransızların ülkemizi o dönemdeki başkenti olan İstanbul'u kontrol altına almak ve işgal etmek amacıyla Çanakkale Boğazı'ndan yaptıkları saldırıların 98.yıl dönümüdür.Bu nedenle bugün kısaca Çanakkale Savaşını ve de bu savaşta kahramanca savaşırken şehit olan Kurucaşilelileri sizlere tanıtmak istiyorum.

Kurucaşile İnfo okuyucuları, buradan Kurucaşileli şehitlerimizin hangi tarihte, Çanakkale'nin hangi cephesinde şehit olduklarını öğrenebileceklerdir.Öncelikle Çanakkale Savaşı'nda kahramanca savaşırken şehit düşen tüm komutan ve askerlerimizi saygıyla anıyorum.

MUSTAFA KEMAL GERÇEK BİR ÇANAKKALE KAHRAMANIDIR

Bugün,yarın ve bir haftalık zaman dilimi içinde gerek görsel yayın organlarında,gerekse bazı yazılı basında inanılmaz derecede palavralara tanık olacaksınız...!
Yine Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal'in adının dahi geçmediği ve bilinerek saklanan ve gizlenen alternatif Çanakkale destanı dinleyeceksiniz...!
Çanakkale Savaşı yeşil cüppeli ve sadece düşman askerlerine gözüken,attıkları mermileri havada tutan evliya ve erenlerle mi,yoksa Mustafa Kemal'in engin dehası ve Mehmetçiğin kahramanlığıyla mı kazanıldı?
Çanakkale Zaferi üzerine yapılan toplantılarda da gerçek bir Çanakkale kahramanı ve bu nedenle tüm dünyada "Anafartalar Kahramanı" olarak bilinen Mustafa Kemal'in askeri başarısı ve Mehmetçiğin kahramanlığı yok sayılacak ve hurafeler anlatılacaktır.
Ünlü tarihçi "Şu Çılgın Türkler"in yazarı Turgut Özakman bir 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada şöyle demiştir." "Bakanlık, Çanakkale hakkında hurafelerle dolu kitap basıyor, özel rehberler Çanakkale turlarında insanlara hurafeler anlatıyor. Mehmetçiğin hakkı yeniyor, bu yalanlarla büyüyen çocuklarsa ileride Türkiye'yi yönetecek. Atatürk'ün kurduğu Türk Tarih Kurumu ise bu yalanlar karşısında yıllardır bir açıklama yapmıyor."
Özakman, Çanakkale Şehitliği'nde rehberlik yapan Mehmet İhsan Gençcan'ın yazdığı kitabın, 1990'da Kültür ve Turizim Bakanlığı'nın, 'Gençlik ve Halk kitapları' serisinde 50 numara ile yayınlandığını söyledi. Özakman, kitaptan bir hikayeyi özetleyerek, "Komutanın rüyasında ona Allah görünüyor. Mayını anlatmaya çalışıyor. Komutan, Allah'ın ona anlattıklarından yola çıkıp düşünerek, tartışarak mayını buluyor. Peygamber Hazreti Muhammed'e dahi gönderdiği melekle görünen Allah, bu kitaba göre doğrudan cephedeki bir komutana görünüyor" dedi. 
İşte Turgut Özakman'ın da ifade ettiği gibi bu gibi hurafelerden kaçınalım ve bunlara itibar etmeyelim.Bu nedenle Çanakkale'nin Gerçek kahramanları olan Mustafa Kemal ve Mehmetçiklerimize gerekli saygıyı gösterelim.

ÇANAKKALE ZAFERİ

Çanakkale Savaşı 1.Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır.İtilaf Devletleri;Osmanlı Devleti'nin başkenti konumundaki İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek,Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak,Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir.Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır.Savaş sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.
Osmanlı Devleti,Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü,Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır.Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin eninde sonunda Almanya'nın ana gücü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir.Enver Paşa,fiilen savaşa girmeyi,seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır.Ancak Almanya,bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür.Bu baskılar Akdeniz'de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti.Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya,Osmanlı Devletine savaş ilan etti.Birleşik Krallık(İngiltere) Donanma Bakanı Churchill,1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith'e vermiştir.Plan,çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya konuldu.Ancak Birleşik Krallık ve Fransız gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı ilk saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı.En güçlü saldırıları ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu.Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vaz geçilmek zorunda kalındı.
Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir.Bu plan çerçevesinde hazırlanan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır.İngiliz ve Fransız çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar.Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Sulva Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır.Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir.Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe-Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti,bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır.İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır.Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz,Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılının Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.

ÇANAKKALE SAVAŞINDA ŞEHİT DÜŞEN KURUCAŞİLELİLER

27/28 NİSAN GECE TAARRUZU

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
57.Alay Kurucaşile Ali İsmail Er 1300 Merkez

1 MAYIS 1915 TAARRUZU(3.ARIBURNU MUHAREBESİ)

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
15.Alay Kurucaşile Ali Ali Er 1307 Şeyhler Köyü
13.Alay Kurucaşile Hatipoğlu Eyüp Ahmet Er 1303 Merkez
13.Alay Kurucaşile Mehmet Halil Er 1300 Şeyhler Köyü

5-18 MAYIS 1915 ARASI

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
57.Alay Kurucaşile Ahmet Molla Emin Er Kavaklı Köyü

19 MAYIS 1915 TAARRUZU

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
4.Alay Kurucaşile Ahmet Mehmet Ali Er 1300 Şeyhler Köyü

20 MAYIS 1915 TAARRUZU

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
13.Alay Kurucaşile Hanifeoğlu Hasan Hüseyin Er 1300 Hacı Köyü

21-22 HAZİRAN 1915 KEREVİZDERE MUHAREBELERİ

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
1.Alay Kurucaşile Bekiroğlu Ali Mehmet Er 1305 Kavaklı Köyü
15.Alay Kurucaşile Mustafa Ali P.Er 1307 Şeyhler Köyü

28 HAZİRAN-05 TEMMUZ 1915 ZIĞINDERE MUHAREBELERİ

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
16.Alay Kurucaşile Karaabdioğlu Hüseyin Salih P.Er 1303 Meydan Köyü
16.Alay Kurucaşile Çomakoğlu Mustafa İsmail P.Er 1305 Danişment Köyü

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ

31.Alay Kurucaşile Tavşancıoğlu Hasan Hüseyin Çavuş 1304 Meydan Köyü
31.Alay Kurucaşile Karaibrahimoğlu Hüseyin Mehmet Er 1303 Elvanlar Köyü
31.Alay Kurucaşile Mehmet Emin Er 1305 Şeyhler Köyü

12 TEMMUZ 1915 2.KEREVİZDERE(KANLIDERE) MUHAREBELERİ

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
11.Alay Kurucaşile Osman Osman P.Er 1301 Kavaklı Köyü

7-10 AĞUSTOS 1915 CONKBAYIRI MUHAREBELERİ

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
18.Alay Kurucaşile Mehmet Mehmet P.Er 1305 Hisar Köyü
72.Alay Kurucaşile Mehmet İbrahim P.Er 1302 Hacı Köyü
72.Alay Kurucaşile Mustafabeyoğlu Mehmet İbrahim P.Er 1306 Hacı Köyü
72.Alay Kurucaşile Kesenoğlu Recep Ali P.Er 1306 Şeyhler Köyü

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ

12.Alay Kurucaşile İsmail Hüseyin P.Er 1292 Merkez

15 AĞUSTOS 1915 KİREÇTEPE MUHAREBELERİ 

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
17.Alay Kurucaşile Karavelioğlu Hasan Veli P.Er 1300 Uğurlu Köyü

21 AĞUSTOS 1915 2.ANAFARTALAR MUHAREBESİ

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
16.Alay Kurucaşile Abdioğlu Mehmet Mehmet P.Er 1301 Meydan Köyü
16.Alay Kurucaşile Kocamustafaoğlu Murat Mehmet P.Er 1303 Kavaklı Köyü
17.Alay Kurucaşile Karaabdioğlu Hüseyin Hüseyin P.Er Meydan Köyü

27 AĞUSTOS 1915 KAYALIKAĞILI(BOMBATEPE)MUHAREBELERİ

ALAYI MEMLEKETİ ADI BABA ADI RÜTBESİ DOĞUM YILI KÖYÜ
21.Alay Kurucaşile Sofuoğlu Hüseyin Mehmet P.Er 1307 Ziyaret Köyü

 



4969 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

ÇANAKKALE SAVAŞI VE KURUCAŞİLELİLER     17/03/2013 22:52

18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle Kurucaşilemizin burada şehit düşen değerli evlatlarını ve tüm Çanakkale şehitlerini saygıyla anıyorum.
Nihat YASA

Yazarın diğer yazıları

TÜRK DİL DEVRİMİ VE KURULTAYLARINA KURUCAŞİLE DESTEĞİ - 08/04/2013
Burada Türk Dil Devrimini ve 1932-34-36 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat katıldığı ve başkanlık yaptığı Türk Dil Kurultaylarını,hem bu kurultaylara katılan ve telgraf çeken Kurucaşilelilerin kimler olduğunu sizlerle paylaşıyorum.
İKİNCİ İNÖNÜ SAVAŞI VE KURUCAŞİLE'DE YANSIMALARI - 01/04/2013
Bugün Kurtuluş Savaşımızın önemli bir dönüm noktalarından biri olan,düşmanın binlerce ölüsüyle doldurduğu İnönü ovasını silahlarımıza bıraktığı İkinci İnönü Zaferinin 92. yıldönümüdür.
KURUCAŞİLE ÖMERLER MAHALLESİ - 22/03/2013
KURUCAŞİLE ÖMERLER MAHALLESİ
KURUCAŞİLE AHŞAP TEKNE YAPIMINDA BİR MARKADIR - 05/03/2013
Kurucaşile bugün "AHŞAP TEKNE YAPIMI" alanında yalnızca ülkemizde değil,dünyada aranan bir bölgedir.
1830-1831 YILI KURUCAŞİLE BÖLGESİ NÜFUS SAYIMI VE LAKAPLAR - 18/02/2013
Osmanlılar döneminde yapılan batılı anlamda ilk nüfus sayımı sonuçları ile Kurucaşile bölgesinin o dönemdeki lakaplarının istatistiki bilgileridir.
II.MAHMUT DÖNEMİNDEKİ İLK ORDU'NUN KURUCAŞİLELİ ASKERLERİ - 10/02/2013
ASAKİR-İ MANSURE-İ MUHAMMEDİYYE ASKERLERİ
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(3) - 03/02/2013
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(3)
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(2) - 01/02/2013
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(2)
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(1) - 29/01/2013
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(1)
 Devamı