Nihat YASA
yasanihat@hotmail.com
KURUCAŞİLE YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI
14/01/2013
İnsanlarımızın önemli bir kısmı yaşadığı çevreyi ve yöreyi görmez,görse de bunun üzerine düşünmez.Bunun nedenlerinden biri belki de en önemlisi yakın zamanlara kadar da yerel tarih çalışmalarının ihmal edilmiş olması ve önemsenmemesidir.Bu ihmaller sonucunda insanlar yaşadıkları yöreye yabancılaşmakta,çevrelerindeki tarihi ve kültürel zenginliği anlayamamakta,içinde yaşadıkları yörenin de bir tarihi olabileceğini düşünmemektedirler.Bunun sonucunda kendine,çevresine yabancılaşmış bir toplum ortaya çıkmaktadır.

Toplumlar, içinde yaşadıkları çevreye,tarihe ve kültüre karşı sorumluluk duygusu içinde tavır almak durumundadır.Bu sorumluluk bilincinin vazgeçilmez şartı ise araştırmalar sonucu oluşturulmuş,bilgiye ve belgeye dayalı yerel tarih bilincidir.Derinlemesine ve ciddi olarak yapılan yerel tarih araştırmaları ülke tarihinin ana yapı taşlarından birini oluşturacaktır.

Yerel Tarih genel tanımıyla belirli bir yörede,bölgede geçmişin bilgilerini günümüze taşımaktır.

Bizim için Yerel Tarih Kurucaşile ve çevresidir. Kurucaşile'nin geçmiş dönemdeki adıyla Cromna'nın günümüze taşınmasıdır.

Bizim için Yerel Tarih bölgemiz insanının dünya çapında ün yapan "Ahşap Tekne Yapımı" ve "Çekdirme"lerinin günümüze yansımasıdır.

Bizim için yerel tarih Şile, Şeyhler, Ömerler, Kargacak, Demirci, Hacı ve Kirlik Müslim Hoca'dır.
Bizim için Yerel Tarih Cumalaz,Danişment ve Kumpos (Alapınar)'dır.
Bizim için yerel tarih Ova Tekkeönü, Ömerler, Hisar ve Curunlu'dur.

Bizim için yerel tarih Turabi(Çayaltı),Aydoğmuş ve Kavaklı'dır.
Bizim için yerel tarih Çambu Karaman,Meydan ve Uğurnas(Kanatlı)dır.
Bizim için yerel tarih Taşlıca,Dizlermezeci,Paşalılar,Sarıderesi ve Elvanlar'dır.

Bizim için yerel tarih Kapısuyu,Çardak(Yeniköy) ve İlyasgeçididir.
Bizim için yerel tarih Başköy,Kızılkilise(Kale),Ziyaret ve Gömeç'tir.

Bizim için yerel tarih Haydutoğlu Mehmet Bey ve Haydar zade Hasan Ağa'dır.
Bizim için yerel tarih Miralay Veli Bey ile İhsan Atukeren'dir.

Bizim için yerel tarih Ali Fehmi Ağartan ile İbrahim Yapar'dır.
Bizim için yerel tarih Hasan Geniş(Gücük Hasan) ve Behçet Gençalp'tir.

Bizim için yerel tarih burada isimlerini zikredemediğimiz nice kahramanlar ve unutulmaz şahsiyetlerdir,hemşehrilerimizdir.

Bizim için yerel tarih tarihi Pafhlagonia yolları-Tuz yollarıdır.
Bizim için yerel tarih Pança ve Gapmar ve Obruk suyudur.

Uzun bir zaman dilimi içinde Kurucaşile'nin Yerel Tarihi Araştırmaları'na çok büyük önem vermekte ve fırsat buldukça da zamanımızı Kurucaşilemizin arşiv araştırmalarına ayırmaktayız.Bu açıdan bu araştırmalardan elde ettiğimiz bölgemizle ilgili bilgi ve belgeleri de zaman zaman sosyal paylaşım sitelerinde ve değerli arkadaşımız İlhan Ergül'ün kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptığı "Kurucaşile İnfo"'da okuyucularla paylaşmaktayız.

Yerel tarihin günümüzde tarihçiler tarafından da önemi belirtilmektedir. Ülkemizin tarihçilerinden Orhan Koloğlu şöyle demektedir."Yerel Tarih,genel tarihten çok daha önemli.Çünkü yerel olmazsa genel diye bir tarihten kolay kolay söz edilemez veya eksik kalır.Tarih,yerel tarihle olur.Parçadan bütüne gitmek önemli.Bu yüzden yerel tarihten genel tarihe gidildiği zaman sağlıklı bir yorum ve değerlendirme yapılmış olur" demektedir.

www.tarihvakfi.org.tr yerel tarihi şöyle ifade etmektedir.

"En genel tanımıyla yerel tarih; belli insanların belli bir zaman ve yerdeki öyküleridir. Bu yer bir kent, bir köy, bir mahalle, bir sokak olabileceği gibi bir eğitim kurumu, bir liman ya da bir fabrika da olabilir. Yerel tarih, bize geçmişin sadece belli bir insan topluluğu ya da belli bir mekânla sınırlanan bilgisini sunmaz, aynı zamanda konu edinilen toplumsal grupların, kentin, mahallenin ya da bir fabrikanın içinde bulunduğu daha genel kültürel, sosyal, siyasi ve iktisadi doku hakkında da bilgi verir. Kimi zaman bu bilgiler bir toplumun tarihsel gelişimi ya da dönüşümü için söylenegelen genel geçer yargıların yanlışlığını da ortaya çıkarır."

Günümüzde yerel tarih yalnızca üniversitelerimizde görev yapan akademisyenlerin alanı olmaktan çıkmış,aynı zamanda tarih meraklıları ve öğretmenler için de önemli bir çalışma alanı olmuştur.

Bölgemizde yerel tarih çalışmaları sadece Kurucaşile'de değil,Hüseyin Çoban,Ersin Bankoğlu,Emrah Arslan,Şinasi Yelkenci ile Bartın Deniz Tarihi Müzesi Oluşturma Grubu'nda,Seyfettin Ceylan ile Çaycuma Yerel Tarih'te, değerli dostumuz Sadi Uyar ile Tefen(Gökçebey)-Zonguldak-Devrek Yerel Tarih'te, Gürdal Özçakır ile Kdz.Ereğli Yerel Tarih'te bir anlam kazanmaktadır.

Dönem dönemde bölgemizde çalışmalarını sürdüren arkadaşlarımızla da bilgi ve belge paylaşımında da bulunmaktayız.Bizimle bilgi ve belge paylaşımı yapan değerli dostlarımıza da buradan Kurucaşile adına da teşekkür ederiz.

Sonuç olarak;Kurucaşile İnfo'da sizlerle paylaştığımız "KURUCAŞİLE YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI" yazımız ilk yazımız olup,bundan sonra yöremiz ile ilgili olarak tarihi bilgi ve belgeleri bu sayfadan siz değerli okuyucularımızla paylaşmayı düşünüyoruz.

Selamlar

 




6644 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Köşe Yazıları     15/01/2013 17:31

Güzel başlangıç, Nihat hocam ellerine sağlık,,
İlhan ERGÜL

Yazarın diğer yazıları

TÜRK DİL DEVRİMİ VE KURULTAYLARINA KURUCAŞİLE DESTEĞİ - 08/04/2013
Burada Türk Dil Devrimini ve 1932-34-36 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat katıldığı ve başkanlık yaptığı Türk Dil Kurultaylarını,hem bu kurultaylara katılan ve telgraf çeken Kurucaşilelilerin kimler olduğunu sizlerle paylaşıyorum.
İKİNCİ İNÖNÜ SAVAŞI VE KURUCAŞİLE'DE YANSIMALARI - 01/04/2013
Bugün Kurtuluş Savaşımızın önemli bir dönüm noktalarından biri olan,düşmanın binlerce ölüsüyle doldurduğu İnönü ovasını silahlarımıza bıraktığı İkinci İnönü Zaferinin 92. yıldönümüdür.
KURUCAŞİLE ÖMERLER MAHALLESİ - 22/03/2013
KURUCAŞİLE ÖMERLER MAHALLESİ
ÇANAKKALE SAVAŞI VE KURUCAŞİLELİLER - 17/03/2013
Çanakkale içinde vurdular beni Ölmeden mezara koydular beni
KURUCAŞİLE AHŞAP TEKNE YAPIMINDA BİR MARKADIR - 05/03/2013
Kurucaşile bugün "AHŞAP TEKNE YAPIMI" alanında yalnızca ülkemizde değil,dünyada aranan bir bölgedir.
1830-1831 YILI KURUCAŞİLE BÖLGESİ NÜFUS SAYIMI VE LAKAPLAR - 18/02/2013
Osmanlılar döneminde yapılan batılı anlamda ilk nüfus sayımı sonuçları ile Kurucaşile bölgesinin o dönemdeki lakaplarının istatistiki bilgileridir.
II.MAHMUT DÖNEMİNDEKİ İLK ORDU'NUN KURUCAŞİLELİ ASKERLERİ - 10/02/2013
ASAKİR-İ MANSURE-İ MUHAMMEDİYYE ASKERLERİ
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(3) - 03/02/2013
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(3)
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(2) - 01/02/2013
TEKKEÖNÜLÜ MÜTESELLİM HAYDUTOĞLU MEHMET BEY(2)
 Devamı